Makarou de seur
oczywiście że są inne zespoły które zapoczątkowały to zjawisko, nie napisałem że nie ma. a ja dopiero poznaję coraz to nowe zespoły, od roku może. a że poprzez szukanie jednego , napotykam inny grający podobnie do poprzedniego , to potem może się wydawać że mam ograniczony gust. nie , nie mam. kiedyś słuchałem zupełnie czego innego.
Skoro masz na tyle krótkie doświadczenie, to formułowanie równie ostatecznych i radykalnie brzmiacych tez jest nieco przedwczesne. Ja, mimo siedzenia w tych klimatach od 17 roku zycia nie potrafię uchwycic momentu zaczynu, widze to jako komplet składowych ewolucyjnych, nie rewolucyjnych - powiem ci, że dla mnie za gotyk odpowiedzialne jest takze wieśniackie dzisiaj New Romantic, ktore w swoim czasie bylo prawie buntem - do dzisiaj możesz słuchać DM, ktorzy z tego nurtu wyszli. Obok grup takich jak Duran Duran czy dyskotekowego Yazoo lub Erasure masz np mało znane Flock of Seagulls czy prawie zapomniane Talk Talk, Thompson Twins, Briana Ferryego i Roxy Music - ktore pokazały ze mozna zrobic muzę taneczną która niekoniecznie musi byc cukierkowa. Na dzień dzisiejszy bezpośrednim spadkobierca tego grania jest kwalifikowany do DI nurt synthpop, zatem, jak widzisz, ewolucja przebiega wielotorowo i synkretycznie.
Makarou de seur
ja sądzę że jedno jest pewne. na początku był punk i Kraftwerk. a porem zaczęło się poszukiwanie , inspirowanie, plagiatowanie , itd. , itp.
A przed punkiem było the Beatles, hippisi, rock progresywny, woodstock i marihuana. A przed nimi był Frank Sinatra, a jeszcze wczesniej Fred Astaire tańczyl i spiewał..a jeszcze wczesniej...i możemy tak do pierwszego uderzenia człowieka pierwotnego kijem w ściane jaskini.
Makarou de seur
dlatego nie ma co przyporzadkowywać zespołów do gatunków muzycznych. można jedynie wyróżnić jakieś podobieństwa i wspólne inspiracje.
Makarou de seur
na pewno Joy division byli wśród tych , co nieświadomie zapoczątkowali ten nurt.
pierwsi metalowcy słuchali deep purple , led zeppelin, black sabbath, alice cooper, kiss. hard rocka i tyle. nie ma problemu bo sami muzycy Iron Maiden czy Saxon mówią o swoich fascynacjach.
Makarou de seur
ciekawe czego słuchali blackmetalowcy?
Black metalowcy norwescy słuchali Venom i Helhammer - czyli pierwszych kapel black metalowych . A te kapale łączą metal i punk + demoniczna otoczka takiego mercyful fate. tyle o inspiracje muzyczne.
oza tym słuchali heavy metalu: saxon, judas priest, czy takiego motorhead.
kolesie z darkthrone sami mówią o tych inspiracjach.
Ostatnio edytowany przez Adalbert (2009-02-20 18:20:17)
Makarou de seur
aaa. dzięki Adalbert, historia black metalu mnie fascynuje.
Ostatnio edytowany przez piggyinthemirror (2009-02-20 18:28:21)
to dobrze, bo jest bardzo ciekawa a sam gatunek szeroki i warty poznania.
piggyinthemirror napisał:
aaa. dzięki Adalbert, historia bleck metalu mnie fascynuje.
ciebie fascynuje ?? O__o <zanosi sie smiechem>
ostatnio polubilam black i czesto leci tez pagan, to jest zdecydowanie warte poznania.

Makarou de seur
nom. tylko teksty czasem są zbyt nienawistne.
mówię- gatunek jest szeroki. poszukaj a znajdziesz coś co nie jest nienawistne.